Работна група - България и биеналето във Венеция

Тази година България ще участва във Венецианското биенале с 4 павилиона, май... Тази година България ще участва във Венецианското биенале с 4 павилиона, май... Лъчезар Бояджиев. Четвъртото измерение. 2012

Една година след последната комуникация с Министерство на културата (МК) и година и половина след прекратяване на нейната работа и „мандат", Работната група по изготвяне на проект за регламент, регулиращ националното участие на България във Венецианското биенале (изкуство и архитектура), реши да публикува основните резултати от своята работа. Целта ни е да ги предложим за публично обсъждане. Официалното публикуване на тези документи от МК, колкото и дълго да го очаквахме и изисквахме, така и не се случи... Очевидно едва ли и ще се случи... Но предложенията могат да бъдат обсъдени, подобрени и евентуално легитимирани от съответните държавни институции в бъдеще, за да станат основа на дълготраен ангажимент с ясни параметри и устойчиви условия.

От предложените на вниманието на МК документи най-важен бе проектът за статут на националното участие и регламент за организирането му. Още преди повече от година, обаче, стана ясно, че по юридически причини, предлаганото НПО с функции на постоянен Комисар не може да се случи. Същото се отнася и за проекто-бюджета, който макар и ориентировъчен, изглеждаше прекалено непосилен, а сега – още повече. Не включваме в публикацията тези документи. Оставяме по-обширната платформа, която дава представа за общите насоки на мислене на групата. Оставяме и писмата, разменени между Работната група и МК, поясняващи досегашната съдба на изработените предложения.

В допълнение беше обсъждан вариант, който не е отразен детайлно в тези документи, да се възложи на вече съществуваща административна единица от системата на държавния апарат ролята на постоянен Комисар на националните участия. Като възможни варианти бяха споменати съответния отдел към МК – „Музейна дейност и изобразителни изкуства", Културния институт към МвнР, институция от ранга на Националната художествена галерия.

Проблематиката обаче все още си виси във въздуха.

Download:

Contact

 • ICA-Gallery

  134, Vasil Levski Blvd. (entrance from Ekzarh Yosif St.) Sofia 1504, Bulgaria

  Open: Tuesday – Saturday, 3 – 7 pm and by appointment

  00359 2 8466261 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  ICA-Gradina

  Apolonia resort, Chernomorets 8142
   

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline